Direct alle wijnen in de shop bekijken?
Ga dan naar onze pagina’s bubbels, witte & rosé wijnen of rode wijnen.

Witte wijn & rosé: keuzewijzer

Zuid-Afrikaanse witte wijn (of rosé) kopen maar moeilijkheden met kiezen?
Wijn vind je in vele type en smaken... Hopelijk kan onderstaande keuzewijzer helpen!

 
Schermafbeelding 2018-11-18 om 16.44.33.png

Fris, fruitig en strak
Dit zijn niet te zware wijnen die heerlijk naar fruit geuren en perfect zijn als aperitief of bij lichte gerechten! Vooral Sauvignon Blanc is een bekende druivensoort binnen dit genre. Ook Riesling past binnen dit genre en is bij Lekker Wyn verkrijgbaar in een licht zoete versie.
Een minder bekende optie (onterecht!) is ook Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc. Deze druif levert vaak intens fruitige aroma’s met veel frisheid. In ons aanbod moet je hiervoor zeker de Windmeul Chenin Blanc eens proberen! Een droge wijn met top prijs-kwaliteit verhouding!
Eveneens fris en fruitig is rosé wijn van het lichtere type met typerende zalm/koper achtige kleur. De Lynx Blanc de Noir is hierbij een erg populair voorbeeld.

 
Schermafbeelding 2018-11-18 om 17.08.20.png

Zacht en ‘wat voller’
Dit zijn wijnen met een wat ronder en zachter mondgevoel. In ons aanbod zijn de Chardonnay en Hildegard wijnen hier een mooi voorbeeld van. Deze wijnen werden beiden deels op hout en deels op staal gerijpt en finaal gemengd. Dit geeft een gebalanceerd resultaat met zachte en fruitige aroma’s, zonder een te indringende houtsmaak. Kwa eten kan je dit serveren bij niet te zware gerechten zoals bij kip of vis.
Een buitenbeentje is ook onze Viognier van Lynx. Deze past binnen de groep van ‘wat vollere’ wijnen maar valt op door zijn erg aromatische en kruidige aroma’s. Hierbij eet je dus best sterk gekruide gerechten zoals curry’s of tajines.

 
Schermafbeelding 2018-11-18 om 16.42.45.png

Vol en complex
Dit zijn wijnen die voor langere tijd (1 jaar of meer) worden gerijpt in houten vaten. Dankzij dit proces ontwikkelen zich in de wijn complexe aroma’s, meestal met rijpe accenten van witte/gele vruchten, honing en vanille. Ook een boterachtige toets is mogelijk.
Dit zijn echte ‘foodwines’ waarbij de vollere smaak van de wijn goed combineert met rijke gerechten zoals asperges in botersaus, romige pastas of kaasschotels.
Bij Lekker Wyn is de houtgerijpte Chenin Blanc Reserve van Windmeul het typische voorbeeld van een heerlijk rijke en complexe witte wijn.

 
Schermafbeelding 2018-11-18 om 16.43.54.png

Dessertwijn
Dessertwijnen zijn zoete wijnen die goed combineren bij … desserten zoals een bolletje ijs of fruittaart. Ze worden vaak gemaakt van druiven met edelrot waardoor het druivensap geconcentreerder is (→ goudgele kleur) en vol met suiker en aroma’s. Ook een systeem waarbij de druiven juist vroeg worden geplukt (met nog frisse zuren) en dan worden gedroogd in de zon om water te verliezen is mogelijk. In dat geval spreekt men van ‘straw wine’. De straw wine van Tierhhoek in ons aanbod is hiervaneen mooi en erg verfijnd voorbeeld.

 
 

Rode Wijn: keuzewijzer

Zuid-Afrikaanse rode wijn kopen maar moeilijkheden met kiezen?
Bekijk hieronder een ruwe onderverdeling in 3 type rode wijn.

 
Schermafbeelding 2018-11-18 om 17.31.36.png

Licht en mineralisch
Sommige druivensoorten leveren door hun dunnere schil wijnen van lichte kleur en met lage tannines/bitterheid. Pinot Noir is hiervan een bekend voorbeeld (vooral uit Duitsland) maar ook Grenache past binnen dit rijtje.
Vaak zijn dit elegante wijnen die door het gebruik van de juiste ondergrond mineralische en kruidige aroma’s opleveren. In combinatie met eten past dit goed bij lichtere gerechten. Kruidige varianten zoals de Grenache van Tierhoek, passen ook fantastisch bij kort wild of bij stoofpotjes en komen zo helemaal tot hun recht!
Als wijn op zich (dus zonder eten) is dit zeker niet voor iedereen weggelegd. Vaak zijn mensen ofwel heel erg fan, ofwel juist niet omdat ze gewend zijn aan vollere en rondere rode wijnen.

 
Schermafbeelding 2018-11-18 om 18.55.52.png

Soepel en fruitig
Dit zijn wat vollere wijnen die geliefd zijn bij een breed publiek. Ze zijn voor korte tijd gerijpt op houten vaten voor ronder mondgevoel. Maar het zijn vooral de fruitige aroma’s die overtuigen in het glas. Vaak zijn dit ook relatief jonge wijnen met een paarse schijn en veel levendigheid in het glas. Bij Lekker Wyn hebben we een drietal wijnen in deze categorie:
Vrede en Lust Merlot: de zachtste wijn in het rijtje met vooral aroma’s van rood fruit.
Windmeul Pinotage: al wat voller van smaak met aroma’s van bessen en een lichte koffie-toets. Kan ook licht gekoeld gedronken worden.
Lynx Campenaerts, dit is een blend vergelijkbaar met Bordeaux wijnen. Door de mengeling van verschillende druiven is deze wijn erg fruitig en zacht. Deze wijn kan je serveren bij bijna elk gerecht.

 
Schermafbeelding 2018-11-18 om 18.56.07.png

Krachtig en vol
Binnen deze groep vind je wijnen met een echte volle smaak en diepe kleur. Rijk aan zachte tannines en complexe aroma’s dankzij meerdere jaren rijping op houten vaten. Deze rijping geeft vaak aroma’s van donkere chocolade, zwart fruit of tabak in het glas. Het zijn robuuste wijnen die vaak ook nog beter worden door ze verder te bewaren.
De Malanot Cherry Blossom is een mooi voorbeeld van een echt vollere en ‘zwaardere’ wijn. Deze rijpte erg lang op oudere houten vaten en valt vaak in de smaak bij de klassieke wijndrinker dankzij deze houttoets.
De Lynx Shiraz is gemaakt door een jonge wijnmaker die de wijn korter liet rijpen op wat nieuwer hout. Dit levert een volle wijn met tegelijk ook een strakke en frisse toets. Zoals bij elke goede Shiraz vind je in deze wijn ook de typerende aroma’s van witte peper.
De Petit Verdot van My Wyn is een buitenbeentje. Petit Verdot is als druif gekend door zijn dikke schil het veel kleur en tannine. Dit levert dan ook een mannelijke winterwijn die je best serveert bij lamsvlees of wild. Het is tevens een erg complexe wijn (bovendien ongefilterd) die baat heeft bij het decanteren om volop open te bloeien.

 
 

Onze wijnfolder:

 

folder wit

folder rood