Direct alle wijnen in de shop bekijken?
Ga dan naar onze pagina’s bubbels, witte & rosé wijnen of rode wijnen.

Witte wijn kiezen? Hier is onze keuzewijzer!

Zuid-Afrikaanse witte wijn (of rosé) kopen maar moeilijkheden met kiezen? Zoek je ‘een heerlijk fruitig wijntje’ of juist een complexe witte wijn die past bij een bepaald gerecht? Wijn vind je in vele type en smaken... hopelijk kan onderstaande keuzegids helpen!
Toch nog vragen? Mail even naar ‘elias@lekkerwyn.be’ of bel gerust 0497/38.29.53.

 
Schermafbeelding 2018-11-18 om 16.44.33.png

Frisse, fruitige en strakke wijnen

Dit zijn niet te zware wijnen die heerlijk naar fruit geuren en perfect zijn als aperitief of bij lichte gerechten! Vooral Sauvignon Blanc is een bekende druivensoort binnen dit genre. Ook Riesling past binnen dit genre en is bij Lekker Wyn verkrijgbaar in een licht zoete versie.
Een minder bekende optie (onterecht!) is ook Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc. Deze druif levert vaak intens fruitige aroma’s met veel frisheid. In ons aanbod moet je hiervoor zeker de Windmeul Chenin Blanc eens proberen! Een droge wijn met top prijs-kwaliteit verhouding!
Eveneens fris en fruitig is rosé wijn van het lichtere type met typerende zalm/koper achtige kleur. De Lynx Blanc de Noir is hierbij een erg populair voorbeeld.

 
Schermafbeelding 2018-11-18 om 17.08.20.png

Zachte en ‘wat vollere’ wijnen

Dit zijn wijnen met een wat ronder en zachter mondgevoel. In ons aanbod zijn de Chardonnay en Hildegard wijnen hier een mooi voorbeeld van. Deze wijnen werden beiden deels op hout en deels op staal gerijpt en finaal gemengd. Dit geeft een gebalanceerd resultaat met zachte en fruitige aroma’s, zonder een te indringende houtsmaak. Kwa eten kan je dit serveren bij niet te zware gerechten zoals bij kip of vis.
Een buitenbeentje is ook onze Viognier van Lynx. Deze past binnen de groep van ‘wat vollere’ wijnen maar valt op door zijn erg aromatische en kruidige aroma’s. Hierbij eet je dus best sterk gekruide gerechten zoals curry’s of tajines.

 
Schermafbeelding 2018-11-18 om 16.42.45.png

Volle en complexe wijnen

Dit zijn wijnen die voor langere tijd (1 jaar of meer) worden gerijpt in houten vaten. Dankzij dit proces ontwikkelen zich in de wijn complexe aroma’s, meestal met rijpe accenten van witte/gele vruchten, honing en vanille. Ook een boterachtige toets is mogelijk.
Dit zijn echte ‘foodwines’ waarbij de vollere smaak van de wijn goed combineert met rijke gerechten zoals asperges in botersaus, romige pastas of kaasschotels.
Bij Lekker Wyn is de houtgerijpte Chenin Blanc Reserve van Windmeul het typische voorbeeld van een heerlijk rijke en complexe witte wijn.

 
Schermafbeelding 2018-11-18 om 16.43.54.png

Dessertwijnen

Dessertwijnen zijn zoete wijnen die goed combineren bij … desserten zoals een bolletje ijs of fruittaart. Ze worden vaak gemaakt van druiven met edelrot waardoor het druivensap geconcentreerder is (→ goudgele kleur) en vol met suiker en aroma’s. Ook een systeem waarbij de druiven juist vroeg worden geplukt (met nog frisse zuren) en dan worden gedroogd in de zon om water te verliezen is mogelijk. In dat geval spreekt men van ‘straw wine’. De straw wine van Tierhhoek in ons aanbod is hiervaneen mooi en erg verfijnd voorbeeld.

 
 

Of samengevat in onze wijnfolder:

 

folder wit

folder rood